Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós batyu recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej (kb.)
  • 10 dkg olvasztott vaj

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 db tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db tojásfehérje (habbá verve )

Kenéshez

  • 1 tojás
Túrós batyu kép

Elkészítése

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el.

A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót és a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle. Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá.

A tésztát kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, és egyforma, kb. 10×10 cm-es kis négyzetekre vágjuk.

A tölteléket kikeverjük, a tojások keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz. A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk, és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán. A tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt kisütjük. Amennyiben túl gyorsan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le fóliával.

Porcukorral meghintve kínáljuk. Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben a batyukat, akkor olvasztott vajjal kenjük meg az oldalaikat, hogy ne süljenek össze.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-batyu-2/