Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós batyu recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj (vagy margarin )

A töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

A kenéshez

  • 1 db tojás

A tetejére

  • porcukor

Elkészítése

Az élesztőt cukros meleg tejben felfuttatjuk. A lisztből, olvasztott margarinnal, cukorral, sóval, a felfuttatott élesztővel és a két tojás sárgájával tésztát gyúrunk. A tésztát liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A túrót kikeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát.

A megkelt tésztát 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk, majd kb. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére teszünk a túrós töltelékből, majd felhajtjuk a négy sarkát, és kicsit összenyomjuk.

A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 20 percig pihenni hagyjuk. Lekenjük őket felvert egész tojással, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-batyu-5/