Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós batyu Gyöngyi módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg zsír
  • 7-8 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál búzadara
  • mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

A tészta kenéséhez

  • 1 db tojás

Elkészítése

A lisztet átszitáljuk egy tálba. Egy másik edényben megmelegítjük a tejet a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha az élesztő feljött, hozzáadjuk a liszthez. Ezután hozzáadjuk a zsírt és a sót, majd annyi tejet, hogy könnyen dagasztható, lágy tésztát kapjunk. A tésztát fél óráig dagasztjuk, majd megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, két cipót formázunk belőle, és lisztezett gyúródeszkán fél kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 10×10 cm-es kockákra vágjuk, így egy cipóból körülbelül 12 db lesz. Minden kocka közepébe egy kanál túrókrémet teszünk (a túrókrém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük). A tészta bal és jobb oldalát egymásra hajtjuk, majd ugyanezt tesszük az alsó és felső csücsökkel is.

A megtöltött tésztákat zsírozott tepsibe rakjuk, megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk még 10-15 percig kelni. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütjük, amíg aranybarnára sülnek.

Miután kihűltek, porcukorral megszórjuk. Nagyon finom lesz, jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-batyu-gyongyi-modra/