Elkészítése
Töltelék elkészítése
A túrót áttörjük, majd összekeverjük a felvert tojással és egy kevés sóval.
Tészta elkészítése
A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vizet. Az egészet homogén tésztává gyúrjuk, ami se nem túl lágy, se nem túl kemény. A tésztát késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőle, és letakarva negyed órát pihentetjük.
Nyújtás és töltés
A cipókat enyhén lisztezett deszkán egyenként átdolgozzuk, folyamatosan forgatva, és az öklünkkel nyomkodva vékonyra nyújtjuk. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, minimum két ujjnyi távolságot hagyva a kupacok között. A maradék helyre lekvárt teszünk. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztát, majd ujjunkkal lenyomkodjuk a kupacok közötti részeket. Ezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy a tészták jól összetapadjanak, és elkerüljük a légbuborékokat.
Vágás és főzés
A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük (külön a sós és lekváros derelyéket). Amikor a derelye feljön a víz felszínére, még kb. 3 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal kimerjük, lecsepegtetjük, és külön-külön tálakba szedjük. Forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, megsózzuk, majd alaposan összerázzuk.
Sztori
Ha véletlenül marad másnapra, a derelye serpenyőben melegíthető. A lekváros változat enyhe pírt kap, és még élvezetesebb lesz az előző napi élmény.
