Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós és szilvalekváros derelye recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 90 dkg finomliszt
  • 5 db tojás
  • kb 3 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • só (ízlés szerint)
  • 35 dkg szilvalekvár (nem folyós)
  • 8 dkg zsír
  • 80 dkg tejföl

Elkészítése

Töltelék elkészítése

A túrót áttörjük, majd összekeverjük a felvert tojással és egy kevés sóval.

Tészta elkészítése

A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vizet. Az egészet homogén tésztává gyúrjuk, ami se nem túl lágy, se nem túl kemény. A tésztát késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőle, és letakarva negyed órát pihentetjük.

Nyújtás és töltés

A cipókat enyhén lisztezett deszkán egyenként átdolgozzuk, folyamatosan forgatva, és az öklünkkel nyomkodva vékonyra nyújtjuk. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, minimum két ujjnyi távolságot hagyva a kupacok között. A maradék helyre lekvárt teszünk. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztát, majd ujjunkkal lenyomkodjuk a kupacok közötti részeket. Ezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy a tészták jól összetapadjanak, és elkerüljük a légbuborékokat.

Vágás és főzés

A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük (külön a sós és lekváros derelyéket). Amikor a derelye feljön a víz felszínére, még kb. 3 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal kimerjük, lecsepegtetjük, és külön-külön tálakba szedjük. Forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, megsózzuk, majd alaposan összerázzuk.

Sztori

Ha véletlenül marad másnapra, a derelye serpenyőben melegíthető. A lekváros változat enyhe pírt kap, és még élvezetesebb lesz az előző napi élmény.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-es-szilvalekvaros-derelye/