Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- 30 dkg finomliszt
- csipet só
A töltelékhez:
- 0,5 kg tehéntúró (áttört)
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 tk búzadara
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet és a sütőport összekeverjük. Közben a vajat mély keverőtálban habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és végül a sütőporos lisztet is hozzáadjuk.
A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgájával, a cukrokkal, a citromlével és a citromhéjjal. Legvégül a tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
A tésztát elfelezzük. Az első cipóból nyújtunk egy kb. 50 x 25 cm-es téglalapot. A hosszabbik oldalt szemre elharmadoljuk, és a tészta két szélén ugyanannyi, kb. 8 cm-es bevágást ejtünk, egymástól 2-3 cm távolságban, ferdén.
A tészta közepén elterítünk 1 ek búzadarát, arra elhelyezzük a túrókrém felét, és a tészta két oldalán bevágott széleket egymásra hajtogatjuk. Óvatosan a rétes alá nyúlva sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Miután a másik cipóval ugyanígy jártunk el, tegyük a sütőbe, és 200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.