Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós krumpligombóc vaníliasodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 1 kanál tejföl
  • kevés cukor
  • 1/2 csomagvaníliás cukor
  • csipet só

A tálaláshoz:

  • zsemlemorzsa, esetleg porcukor (elhagyható)

A vaníliasodóhoz:

  • 1,5 dl tej
  • 1 kanál tejföl
  • 2 tojás
  • kevés liszt
  • 1 kanál cukor (vagy szorbit)
  • 1,5 csomag vaníliás cukor


Elkészítése:

A gombócok elkészítése:

A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót.

Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk.

A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5×5 cm.-es négyzetekre vágjuk.

A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt.

Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.

A vaníliasodó készítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük.

Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!

Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-krumpligomboc-vaniliasodoval/