Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós lepény nagyi módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 6 marék cukor
  • 1 marék mazsola
  • 2 tojássárgája
  • 5 tojás
  • 3 ek búzadara
  • 2 krumpli
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 5 dkg vaj, vagy zsír
  • 30 dkg liszt
  • 5 csomag vaníliás cukor


Elkészítése:

A krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig.

A tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a 30 dkg lisztet, és két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.

A tejét megszórjuk lisztel, és letakarva 30 percig kelesztjük. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot, 2 ek grízt. Jól összekeverjük.

Ha megkelt a tésztánk, fél cm vastagra kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett 38 x 22 cm-es tepsibe tesszük a fektetjük. 1 kanál búzadarával meghintjük, rárakjuk a bekevert túrót, elsimítjuk.

A tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára felvágjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/turos-lepeny-nagyi-modra/