Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 4 burgonya
- 1 tojás
- 10 dkg zsír
- csipet só
- zsemlemorzsa
- vaj
Töltelékhez:
- 30 dkg orda/túró
- 2 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek búzadara
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót, és közepes keménységű tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd a tészta egyik felére egymástól egyenlő távolságra, kiskanálnyi ordás/túrós masszát teszünk.
Ehhez a töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A töltelék halmok közötti területet lekenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk és derelyevágóval szétvágjuk.
A derelyéket forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük.
A zsemlemorzsát vajon aranybarnára pirítjuk. Ha a derelyék a víz tetejére feljönnek, kiszedjük őket, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk, cukorral kikevert tejfölt kínálunk mellé.
[box style=”info”]Az orda a sajt készítés során keletkezett savóból kinyert túrószerű anyag, amely azonban a túrótól finomabb szemcsézetű, krémesebb állagú, és édesebb. Felhasználása megegyezik a túróval, Erdélyben kaprosan kedvelt tölteléke a palacsintának, Magyarországon az olasz eredetű “Ricotta” néven ismert.[/box]