Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt 0,5 kk só 2 dl tej (1,5 %-os) 2,5 dkg friss élesztő 2 ek cukor 1 tasak vaníliás cukor 1 tojás 10 dkg vaj/margarin Töltelékhez: 1 ek vaj/margarin 2 ek cukor 0,5 tasak vaníliás cukor Tetejére: 0,5 dl tej 0,5 tasak vaníliás cukor Elkészítése: Az élesztőt a meleg, de nem […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2015.06.22.

Elkészítése

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 dl tej (1,5 %-os)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:

  • 1 ek vaj/margarin
  • 2 ek cukor
  • 0,5 tasak vaníliás cukor

Tetejére:

  • 0,5 dl tej
  • 0,5 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral, és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat/margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, és jól elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hagyjuk kicsit hűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy szilikon ecset segítségével egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A rövidebbik oldaláról kezdve feltekerjük.

Egy cérna segítségével kb. másfél ujjnyi tekercseket vágunk le. Ezt úgy végezzük, hogy a feltekert tésztát kicsit megemeljük, alá helyezzük a cérnaszálat, majd a kívánt másfél ujjnyi vastagságban görcsöt kötünk a kalácsra, így könnyedén vágja át a tésztát a cérna.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat egymástól kicsit távolabb.

Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 percet). 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral. A csigákat a sütőből kivéve azonnal lekenjük a vaníliás tejjel, és letakarva hagyjuk pár percet pihenni.

Leheletnyi porcukorral meghintve kínáljuk.

[box style=”info”]Már rég készült kelt tészta, illetve kalács és az idő is lehűlt. Jól esett begyújtani a sütőt. Ma reggel sem tudtam sokáig aludni, míg a család pihent, én a konyhában tevékenykedtem. Vaníliás csigákat sütöttem. Puha, illatos, friss. Nem is szükséges más hozzá, csak egy pohár tej vagy kakaó, és már indulhat is a nap :-)[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Reggeli
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is