Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vaníliás fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 15 dkg vaj (vagy margarin )

Elkészítése

A lisztet egy nagy dagasztótálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ide szórunk egy kevés kristálycukrot és vaníliás cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos tej felével felöntjük, és hagyjuk felfutni.

Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a sót, a tojásokat és a felolvasztott vajat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük. Ha megkelt, finoman visszanyomkodjuk, és újabb fél órán át pihentetjük.

A tésztát két részre osztjuk, majd mindkét részt három egyforma darabra vágjuk. Rudakat sodrunk belőlük, és szépen összefonjuk. A kész fonatokat vajazott tepsibe tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük, vaníliás cukorral megszórjuk, majd előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp

A kalácsot ízesíthetjük reszelt citromhéjjal vagy mazsolával is. Ha ünnepibb formát szeretnénk, megszórhatjuk mandulaforgáccsal a sütés előtt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/vanilias-fonott-kalacs/