A lisztet egy nagy dagasztótálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ide szórunk egy kevés kristálycukrot és vaníliás cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos tej felével felöntjük, és hagyjuk felfutni.
Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a sót, a tojásokat és a felolvasztott vajat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük. Ha megkelt, finoman visszanyomkodjuk, és újabb fél órán át pihentetjük.
A tésztát két részre osztjuk, majd mindkét részt három egyforma darabra vágjuk. Rudakat sodrunk belőlük, és szépen összefonjuk. A kész fonatokat vajazott tepsibe tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük, vaníliás cukorral megszórjuk, majd előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp
A kalácsot ízesíthetjük reszelt citromhéjjal vagy mazsolával is. Ha ünnepibb formát szeretnénk, megszórhatjuk mandulaforgáccsal a sütés előtt.