Elkészítése
Hozzávalók:
- 45 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- csipet só
- 10 kk cukor
- 1,5 dl étolaj
- 2,5 dl tej
Krémhez:
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 10 dkg vaj
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek tej
Elkészítése:
1 dl langyos tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kevés cukrot, és hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a sóval, közepébe lyukat fúrunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, és hozzáadjuk a maradék hozzávalót. Jól kidagasztjuk, amíg el nem válik a tészta az edény oldalától.
Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. 20 db, körülbelül 20 cm-es hosszúságú tésztacsíkot vágunk. A csíkokat félbe hajtjuk, és hármat tekerünk mindegyiken.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a megtekert tésztákat.
A vaníliás cukrot a tojássárgájával és a tejjel jól elkeverjük, majd ezzel kenjük le a kalácsokat. Fél órát hagyjuk még kelni a tésztát, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a tölteléket.
A kalácsokat a forró sütőbe tesszük, és szép világosra sütjük.
Töltelék készítése:
A pudingport a cukorral elkeverjük, majd a tejet fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük.
A kihűlt kalácsokat félbe vágjuk, a krémet habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a kalácsokat.

