Hozzávalók:
6 kifli – 6 zsemléhez:
- 25-25 dkg sima liszt, teljes kiörlésű világos rozsliszt
- 2,5 dkg élesztő
- pici tej
- pici cukor
- 2 tojás
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- 1,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 mokkáskanál só
A tetejére
- 5 dkg bármilyen mag
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk A lisztet összekeverjük a tojással, a tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztából 12 gombócot/kiflit készítünk, és olajjal megkent deszkára helyezzük. A tetejét olajjal megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, tökmaggal,fenyőmaggal,stb.
További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.