Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vízen kullogó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • kevés só
  • 2 dl tejföl
  • cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Szóráshoz:

  • cukor


Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és rászórunk egy csipet cukrot. Félretesszük és hagyjuk az élesztőt felfutni.

A lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat, a felfutott élesztőt és 2 dl tejfölt.

Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk.

Egy tiszta asztalterítőt/kendőt liszttel megszórunk és a tésztát beletesszük. A terítő 4 sarkát lazán összekötjük (legyen helye a tésztának a kötésben a növekedésre). Fűzzük fel a batyut egy fakanál nyelére, és tegyük egy hideg vízzel teli fazékba. Hagyjuk így addig, amíg a megkelt tészta fel nem jön a víz tetejére (kb. 1 óra).

Egy deszkát cukorral meghintünk és ráborítjuk a kicsomagolt, megkelt tésztát. Szórjuk meg jól cukorral pont úgy, mintha liszttel szórnánk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és csíkokat vágunk a tésztából. Megcsavarjuk a tésztacsíkokat és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 5 cm-es távolságra egymástól.

200 fokos sütőben szép világosra sütjük.

 

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/vizen-kullogo-2/