Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zalai fodros mákos-diós rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 0,5 dl étolaj
  • 3 db tojássárgája

Töltelékhez

  • cukrozott mák
  • cukrozott dió
  • 15 dkg olvasztott margarin

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, porcukrot, olajat, a megkelt élesztőt és a tojások sárgáját. A maradék tejjel sima, rugalmas tésztát dagasztunk, majd 6 egyforma cipót formázunk belőle.

Töltés és formázás

A cipókat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk ízlés szerint cukrozott mákkal vagy cukrozott dióval. A tésztát feltekerjük, és minden cipóval így járunk el.

Két rudat összefonunk, majd a fonott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 40 percig kelesztjük, hogy szépen megemelkedjen.

Sütés

Előmelegített, 180 °C-os sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp

A fonatokat megszórhatjuk a tetején kevés kristálycukorral vagy dióval, hogy még mutatósabb legyen. A rétes langyosan a legfinomabb, de másnap is puha marad, ha tiszta konyharuhába csomagoljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/zalai-fodros-makos-dios-retes/