Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zsebes zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 1 dl tej
  • 45 dkg finomliszt
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 teáskanál só

A kenéshez

  • olaj

A tetejére

  • 1 felvert tojássárgája

Elkészítése

A tejben a cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a vízzel, olajjal és a felfuttatott élesztővel és jól kidagasztjuk a tésztát.

Letakarva 1 órán át kelesztjük.

Kelesztés után 8 egyforma gombócot készítünk, amit letakarunk és 10 percig pihentetünk.

Mikor letelt a 10 perc minden golyóból 15-20 cm átmérőjű kört nyújtunk, majd megkenjük olajjal és félbehajtjuk, majd ezt is félbehajtjuk és sütőpapirral bélelt lemezre téve kelesztjük még 20 percig letakarva.

Addig előmelegitjük a sütőt 175 °C-ra.

Lekenjük felvert tojásságával a zsemléket és 20-25 perc alatt megsütjük.

Sütőből kivéve picit lespricceljük vízzel. Ha kihűlt ízlés szerint rakunk bele szalámit, sajtot, hagymát, uborkát, stb.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/zsebes-zsemle-2/