Elkészítése
Palacsintatészta elkészítése:
Először a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét külön kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákat a liszttel, sóval és cukorral elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a szódavizet és a tejet (feles arányban használva), amíg a tészta megfelelő állagú lesz, se túl híg, se túl sűrű. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot, hogy a palacsinta könnyű és levegős legyen. A palacsintákat egyenként kisütjük.
10 db palacsintára lesz szükségünk a rózsához, a maradék palacsintákat külön fogyasztjuk el.
Palacsintarózsa elkészítése:
Egy lapos tányérra 6-8 erős, fehér fonalat fektetünk, majd rátesszük az első palacsintát. Meghintjük porcukorral és citromhéjjal ízesített darált dióval. Ezután ráhelyezzük a második palacsintát, amelyet lekvárral kenünk meg. A harmadik palacsintára ismét diós tölteléket teszünk, és így folytatjuk, amíg a 10 palacsinta el nem fogy.
A fonalakat felül olyan szorosra kötjük össze, hogy a palacsinták rózsához hasonló alakot nyerjenek. A palacsintarózsát olvasztott vajba helyezzük úgy, hogy az kb. a harmadáig érjen. A tűzhely tetején aranysárgára sütjük. Tálaláskor eltávolítjuk a fonalakat, és borsodóval vagy tejsodóval kínáljuk.
Borsodó elkészítése:
A bort vízzel, a citrom héjával, a tojássárgákkal, reszelt citromhéjjal, citromlével, cukorral és liszttel összekeverjük. Az így elkészült keveréket felforraljuk, majd a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük a forró boros keverékhez. A műveletet gőz felett is elvégezhetjük, hogy a sodó krémes és sima legyen.
Tálaláskor a palacsintarózsát ezzel az ízletes borsodóval öntjük nyakon, és azonnal tálaljuk.
