Elkészítése
Palacsinta elkészítése
A lisztet, tojást, tejet, szódavizet és sót simára keverjük, majd vékony palacsintákat sütünk belőle. A mennyiségből kb. 15–20 darab készül.
Piskóta elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük, a fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összeforgatjuk a liszttel és a sütőporral, majd egy tepsiben 180 °C-on megsütjük. Kihűlés után lapjával és keresztben kettévágjuk, így 4 lapot kapunk.
Krém és szirup elkészítése
A pudingport, a tejet és a cukrot sűrű krémmé főzzük, majd belekeverjük a darált diót.
A sziruphoz a vizet, cukrot és rumot összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát, és néhány percig főzzük.
Rétegezés
Egy mélyebb tál aljára tesszük az első piskótalapot, meglocsoljuk a sziruppal, megszórjuk dióval és mazsolával, majd rákenjük a krémet. Ezt rétegezve ismételjük meg, amíg a 4 lap elfogy. A tetejére kakaóport szitálunk.
Csokoládéöntet
A kakaóport, cukrot és pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kakaós keveréket, majd sűrűsödésig főzzük. Végül hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük.
Összeállítás
A somlóiból adagokat vágunk, majd a palacsintákba töltjük, négyszögletűre hajtjuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel, és tejszínhabbal díszítjük.
Tipp
Ha könnyedebb desszertet szeretnénk, a szirupban lévő rumot narancslével is helyettesíthetjük. A palacsinták tetejét reszelt csokoládéval vagy pirított dióval is megszórhatjuk a díszítéshez.

