Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Somlóival töltött palacsinta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Palacsintához

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 1 csipet só

Piskótához

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 1 csipet sütőpor

Krémhez

  • 1 liter tej
  • 8 dkg vaníliaízű pudingpor
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál darált dió

Sziruphoz

  • 3,5 dl víz
  • 0,5 dl rum (vagy aroma )
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg mazsola

Csokoládé öntethez

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 dl tej
  • 2 dkg csokoládéízű pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 0,5 dl rum (vagy aroma )

Díszítéshez

  • tejszínhab
  • kakaópor

Elkészítése

Palacsinta elkészítése

A lisztet, tojást, tejet, szódavizet és sót simára keverjük, majd vékony palacsintákat sütünk belőle. A mennyiségből kb. 15–20 darab készül.

Piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük, a fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összeforgatjuk a liszttel és a sütőporral, majd egy tepsiben 180 °C-on megsütjük. Kihűlés után lapjával és keresztben kettévágjuk, így 4 lapot kapunk.

Krém és szirup elkészítése

A pudingport, a tejet és a cukrot sűrű krémmé főzzük, majd belekeverjük a darált diót.

A sziruphoz a vizet, cukrot és rumot összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát, és néhány percig főzzük.

Rétegezés

Egy mélyebb tál aljára tesszük az első piskótalapot, meglocsoljuk a sziruppal, megszórjuk dióval és mazsolával, majd rákenjük a krémet. Ezt rétegezve ismételjük meg, amíg a 4 lap elfogy. A tetejére kakaóport szitálunk.

Csokoládéöntet

A kakaóport, cukrot és pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kakaós keveréket, majd sűrűsödésig főzzük. Végül hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük.

Összeállítás

A somlóiból adagokat vágunk, majd a palacsintákba töltjük, négyszögletűre hajtjuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel, és tejszínhabbal díszítjük.

Tipp

Ha könnyedebb desszertet szeretnénk, a szirupban lévő rumot narancslével is helyettesíthetjük. A palacsinták tetejét reszelt csokoládéval vagy pirított dióval is megszórhatjuk a díszítéshez.

https://receptneked.wps.hu/palacsintak/somloival-toltott-palacsinta/