Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sonkás-túrós sós palacsinta kapormártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Palacsintához

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez)

Sonkás-túrós töltelékhez

  • 30 dkg füstölt, feketeerdei sonka
  • 50 dkg túró
  • 1 fej vöröshagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál étolaj

Kapormártáshoz

  • 1 csokor kapor
  • 0,5 citrom leve
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • csipet só
  • csipet őrölt fehér bors

Elkészítése

A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük simára keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).

Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.

Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssük ki a palacsintákat.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sonkát vágjuk fel kisebb kockára.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát és süssük pár perc alatt szép pirosra, majd hűtsük ki.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt sonkát, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze (a sózással óvatosan bánjunk, mert a sonka is sós! A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy és folyós legyen a töltelék).

Az előzőleg kisütött palacsintákat ezután töltsük meg a sonkás-túrós töltelékkel és tálalásig tartsuk melegen.

A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejszínnel (vagy tejjel) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, facsarjunk rá citromlevet és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás (közben kóstoljuk és ízlés szerint ízesítsünk utána).

https://receptneked.wps.hu/palacsintak/sonkas-turos-sos-palacsinta-kapormartassal/