Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Cézár saláta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az öntethez

  • 1 db tojássárgája
  • 3 cl borecet
  • 1 dl oliva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva )
  • 1 evőkanál szardella paszta (kihagyható, de az autentikus receptben van)
  • 1 teáskanál worcestershire szósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • só
  • bors

A salátához

  • 6 szelet toast kenyér
  • 2 fejes saláta

Elkészítése

Az öntet elkészítéséhez a tojás sárgáját, a borecetet, fokhagymát, a szardella pasztát, a Worcestershire szószt, a mustárt és az olvasztott vajat tegyük bele egy edénybe, és bot mixer segítségével pépesítsük őket. Közben sózzunk, borsozzunk, és csurgassuk az öntethez az olíva olajat. 1 dl olajat írtam, ez lehet több-kevesebb, de az a lényeg, hogy a szósz ne legyen túl híg. Mások a vaj helyett főzőtejszínt tesznek a szószba, amelytől azonban az túl híg lehet, ha nem kapunk megfelelő főzőtejszínt. Minőségi vajjal (nem margarinnal) is elérhetjük a krémes állagot.

A saláta elkészítéséhez toast kenyereket kockázzuk fel, és serpenyőben kis lángon szépen lassan szárítsuk-pirítsuk meg őket, amíg pirosak nem lesznek.

A fejes saláta külső leveleitől szabaduljunk meg, a zsengébb leveleket tépkedjük bele egy salátás tálba, majd mehet rá a pirított kenyér, és az öntet.

Az autentikus cézár saláta nem tartalmaz húst, de nálunk divat csirkemellet adni a saláta mellé. A csirkés cézár salátához csíkozzunk fel csirkemellet, amelyet sózzunk, borsozzunk, és egy kevés olajon pirítsun-grillezzünk meg, majd halmozzuk salátára.

A cézár salátához fogyasszunk egy könnyű rozét, vagy sillert.

https://receptneked.wps.hu/salatak/cezar-salata-2/