Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládé szuflé narancsos vanília öntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A csokoládé szufléhoz

  • 20 g finomliszt
  • 20 g vaj
  • 220 ml tej
  • 20 g kristálycukor
  • csipet só
  • 200 g keserű csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje

A szuflé formához

  • vaj
  • cukor

A narancsos vaníliaszószhoz

  • 100 ml tej
  • 100 g habtejszín
  • csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 2 tojássárgája
  • 5 g finomliszt
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve

Elkészítése

Öntet:

A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy edényben összekeverjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Mind a magot, mind a rudat a tejbe áztatjuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön, forrásig melegítjük.

Eközben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb egy diónyi mennyiségre számíthatunk).

Egy nagyobb keverőtálban a tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojássárgájához csorgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük.

Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben továbbra is intenzíven kevergetjük.

Amikor érezhetően besűrűsödött a krém, azonnal hideg vízbe állítjuk az edényt és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy ne legyen csomós és bőrös a teteje, majd hűtőbe tesszük tálalásig.

Szuflé:

A szufléformákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Közben, a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból, majd a felesleges cukrot kiöntjük a formából.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé, ez kb 20-25 perc.

A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt.

Porcukorral meghintjük.

https://receptneked.wps.hu/sefek-receptjei/csokolade-szufle-narancsos-vanilia-ontettel/