Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rozmaringos báránysült recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db első báránycomb (a lapockás rész)
  • 2 db bárányborda illetve egy kis darab a hátsó combból (szóval egy tepsi hús)
  • 7,5 dl tej
  • 1 citrom citrom leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • rozmaring ág
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 db aszalt paradicsom
  • 1 dl fehérbor
  • diónyi vaj
  • grillbors
  • őrölt bors
  • só

Elkészítése

A konyhakész bárányt egy tálba tesszük és tejet öntünk rá annyit, hogy ellepje. 24 órán keresztül benne hagyjuk, közben egy alkalommal megfordítjuk.

Ezt követően a tejet leöntjük a húsról, majd papírtörlővel leitatjuk és pácot készítünk. A citromlevet az olívaolajjal összekeverjük. A húst borsozzuk, ráöntjük a páclevet és teszünk rá gazdagon rozmaringot. Jól beledörzsöljük, majd frissentartó fóliába bacsomagoljuk és hűtőbe tesszük. Ebben a pácban hagyjuk két napig.

Sütés előtt kivesszük és legalább fél órát hagyjuk a konyhapulton, majd bedörzsöljük sóval, grillborssal, rakunk közé fokhagyma gerezdet, lilahagymát, aszalt paradicsomot (én a sütő tepsiben pácoltam). Fontos, hogy a fokhagyma és a só csak sütés előtt kerüljön a húsra.

Ráöntjük a bort, alufóliával betakarva 140 fokos sütőben két és fél órát pároljuk, közben meglocsoljuk a saját szaftjával.

Mikor már jó puha a hús, akkor levesszük a fóliát, vajjal bedörzsöljük és magas, 200 fokos légkeveréses fokozatra állítjuk a sütőt és megpirítjuk a húst. Óvatosan megfordítjuk, így mindkét oldala szép piros lesz.

Természetesen a sütési idő függ attól, hogy mekkora a bárány és mennyi húst sütünk.

Én most a sütőben parázsburgonyát és padlizsánt is készítettem.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sefek-receptjei/rozmaringos-baranysult/