Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vörösboros bivalypörkölt recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 kg bivaly lábszár
  • 5 fej vöröshagyma
  • 20 dkg sertészsír ( vagy füstölt szalonna)
  • 2 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál fűszerpaprika (ebből lehet 1 ek füstölt is)
  • 1 teáskanál kömény
  • 2 teáskanál majoránna
  • 4 szem borókabogyó
  • 4 db babérlevél
  • 1 teáskanál áfonya lekvár (el maradhat, de nem érdemes kihagyni)
  • 1 üveg száraz, testes vörösbor (minőségi)

Elkészítése

Előkészítés:

A húst megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Vigyázzunk, hogy az összes inas részt ne vágjuk le róla, attól lesz igazán finom a pörköltünk.

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is felaprítjuk. A fokhagymát zúzzuk.

Ha füstöltöt szalonnát használunk, akkor kisütjük a zsírját, majd a szalonna darabokat kivesszük az edényből (van, aki benne szokta hagyni, engem zavar).

A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor már majdnem üveges hozzáadjuk a húst is, majd nagy lángon minden oldalát megpirítjuk.

Ilyenkor kevergessük és figyeljünk rá, hogy le ne égjen.

Elzárjuk alatta a lángot és rászórjuk a fűszerpaprikát (ha a végén adjuk hozzá a paprikát vallást követed, akkor itt nem csinálsz semmit).

Jól elkeverjük a paprikával, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel, éppen annyival, hogy ne égjen le (ha engedett levet, akkor nem kell fölöslegesen vizezni).

Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, majd összekeverjük és fűszerezzük. Hozzáadjuk a babérlevelet, a majorannát, a köményt, sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon főzzük.

Amikor fogy a leve, vízzel, illetve borral pótoljuk (én kizárólag borral pótoltam, de amennyiben a szakács is kíván egy keveset, nyugodtan lehet felesbe vízzel és borral felönteni).

Amikor már puhul a hús, (életkortól függően 2-3 óra környékén) jöhet hozzá a boróka bogyó is. 4-5 szem bogyót kiskanállal szétnyomunk, majd a pörkölthöz adjuk.

Ekkor jön hozzá az áfonya lekvár is. Csak és kizárólag rendes, gyümölcsből készült lekvárt használjunk, ha nincs ilyenünk akkor inkább semmit. Ez egyébként a borra is igaz, csak olyan bort használjunk, amit szívesen meg is iszunk.

Kb 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.

Galuskával és kovászos uborkával tálaljuk.

 

 

 

 

 

https://receptneked.wps.hu/sefek-receptjei/vorosboros-bivalyporkolt/