Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bográcsgulyás csipetkével recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg sertéslapocka vagy comb
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 darab zellergumó
  • 4 darab burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 darab tv paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 4 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál zsiradék

Csipetkéhez

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojás

Elkészítése

A húst 2*2 cm-es kockákra, a szalonnát keskeny csíkokra, a sárgarépát, petrezselymet vastagabb karikákra, a zellert nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a zöldeket pedig apróra vágjuk.

A bográcsba tesszük a zsiradékot és megfuttatjuk rajta a szalonnát. Amikor félig átsült, hozzáadjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és együtt pároljuk tovább. Pár perc után a húst is belekeverjük, majd miután fehéredésig párolódott, beletesszük a fűszerpaprikát és a fűszereket. Felöntjük a fehérborral és 2,5 liter vízzel, majd fél órán keresztül lassú lángon főzzük.

Ezután az előkészített zöldségeket is beletesszük és további 1 órán át, időnként kevergetve vagy a bográcsot megperdítve puhára főzzük.

Amíg fő a gulyás, a liszthez adjuk a tojásokat és egy csipet sóval és ha nagyon száraz egy pici vízzel összegyúrjuk és letakarva pihentetjük 15 percet.

Ezután a tésztát vékonyra lapítjuk, 5-6 részre vágjuk és csipetkékre szaggatjuk. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát és kb 10 perc múlva a csipetkéket is beleszórva 5-6 perc alatt készre főzzük!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sertes/bogracsgulyas-csipetkevel/