Elkészítése
A csülköt alaposan megmossuk, az esetleg rajta maradt szőrszálakat leperzseljük, majd lekaparjuk. Egy fazékba tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, és fűszerezzük egész borssal, megtisztított, elfelezett hagymával, babérlevéllel és fokhagymával. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük.
Ezután a levéből kivesszük, és egy nagy tepsire fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a gyöngyhagymát egészben hagyjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majoránnával és felaprított petrezselyemmel. Az olajat rácsorgatjuk, és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lángon (hőlégkeveréses sütőben 170 fokon) kb. 1 órán át sütjük.
Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. A hús akkor jó, ha megpirul, és a burgonya és hagyma is megpuhul.
Tálaláskor a csontot megőrizve a húst lefejtjük, felszeleteljük, és a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk.

