Előkészítés és főzés
A csülköt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a borsot, a babérlevelet, a fokhagymát és kb. másfél teáskanál sót, végül annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A húst 1,5–2 órán át főzzük, amíg szinte leesik a csontról.
Krumpli és hagyma előkészítése
Közben a burgonyát és a vöröshagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy kizsírozott vagy kiolajozott jénaiba tesszük. Megsózzuk, és jól átforgatjuk.
Összeállítás és sütés
A megfőtt csülköt lefejtjük a csontról, nagyobb darabokra vágjuk, majd a hagymás burgonya tetejére fektetjük a jénaiban, bőrével felfelé. Lefedjük alufóliával vagy a jénai tetejével, és 180 °C-on kb. 1 órát sütjük. Ezután a fedőt levesszük, és további 20–25 percig grillfokozaton sütjük, hogy szép pirosra süljön.
Tipp
Ha még ízesebbre szeretnénk, a főzővízbe tehetünk egy kevés köményt vagy zellert is. A hagymás krumplit feldobhatjuk kevés füstölt szalonna darabkákkal, amelyek sütés közben ropogósra pirulnak. Friss savanyúsággal vagy kovászos uborkával kínálva lesz igazán teljes a fogás.