Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csülök Pékné módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 darab (füstölt) hátsó csülök
  • 1 marék szemes bors
  • 5 darab babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma

Körethez

  • 6 darab burgonya
  • 3 fej öröshagyma
  • 20 dkg sertészsír (kb)
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 kiskanál rozmaring
  • 1 kiskanál egész köménymag
  • aki szeretne tehet még hozzá fűszert, pl petrezselyemet vagy ha van kedvenc fűszere, akkor még azt

Elkészítése

A csülköt egy nagy edénybe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, majd a forrástól számítva kb 1,5-2 órán át főzzük (a csülök nagyságától függően).

Amíg a csülök fő, addig meghámozzuk a burgonyát és a hagymát, majd mindkettőt gerezdekre vágjuk.

A burgonyát és a hagymát egy pataki/cseréptálba vagy egy jó nagy tepsibe tesszük és rászórjuk a fűszereket, ráöntjük a kicsit megolvasztott zsírt, megszórjuk sóval, borssal és jól összeforgatjuk. A közepére ültetjük a csülköt, majd rátesszük a tál tetejét vagy alufóliával lefedjük.

Betoljuk az ételt a 150 fokra előmelegített sütőbe kb 40-45 percre (ez idő alatt kicsit párolódik a burgonya és a hagyma). Ezután levesszük a tál tetejét vagy a fóliát az ételről. A sütőt 200 fokra állítjuk és szép pirosra sütjük az ételt. A csülköt többször is megfordíthatjuk, hogy szép piros legyen és meglocsolhatjuk többször is a szaftjával vagy esetleg sörrel is. Ha a csülök nagyon pirulna, akkor azt vegyük ki és süssük még kicsit a köretet (amíg elég piros nem lesz).

A csülköt a hagymás burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/csulok-pekne-modra-5/