Elkészítése
Pörköltalap elkészítése
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsíron megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott csülköt. Sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük.
A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprikát karikára szeleteljük, és a húshoz adjuk. Télen friss zöldség helyett üveges lecsót használhatunk. A fokhagymát pépesítve szintén a pörköltbe tesszük. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt lassan főzzük. Időnként megkeverjük, és szükség esetén mindig csak kevés vizet pótolunk.
Burgonya hozzáadása
A burgonyát megtisztítjuk, majd cikkekre vagy kockákra vágjuk. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Jól átkeverjük, majd fedő alatt puhára főzzük.
Tálalás
A csülökpörkölt akkor jó, ha a hús omlósra főtt, és a burgonya is teljesen megpuhult. Friss kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.
Tipp
Ha szeretnénk gazdagabb ízt, főzés közben adhatunk a pörköltbe egy kevés köményt vagy csípős paprikát is. A burgonya helyett tarhonyával is készíthetjük.
