Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csülöksonka (házilag) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 10 db fekete bors (egész)

Fűszerezéshez

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 0,5 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
  • 1 kiskanál őrölt bors

Elkészítése

A füstölt csülköt a hagymákkal, feketeborssal és a babérral kb másfél óra alatt félkészre előfőzzük.

Kicsontozzuk, óvatosan lefejtjük a bőrét, amivel kibéleljük a sonkaprés alját.

A csülökhúst ujjnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a fűszereket, ha nagyon száraz 1 merőkanálnyi főzőlével lazítjuk és jól összekeverjük.

3 kisebb színhúst aprítóban darabosra pépesíthetünk, így mozaikosabb lesz majd a végeredmény! Összekeverjük a pépet a csülökcsíkokkal és rápakoljuk a présben a bőrökre.

Szorosan lezárjuk és a prést beletesszük a főzőlébe! Alacsony lángon épp csak gyöngyözve jó 1-1,5 óra alatt (a csülök keménységétől függően) készre főzzük.

Kivesszük, hagyjuk kihűlni és hideg helyre téve 8-10 óra alatt kidermesztjük.

Vékonyra szeletelve (jelen esetben) lilahagymával nagyon finom és kiadós vacsora, illetve bőséges reggeli!

A felét általában szeletelve vákumcsomagoljuk és fagyasztva tároljuk amíg el nem fogy!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sertes/csuloksonka-hazilag/