Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Erdélyi sertéstokány recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés lapocka
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • só
  • bors
  • 3 szál zellerzöld (aprítva )

Elkészítése

A sertéshúst csíkokra vágjuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. A szalonnát szintén csíkokra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban zsírjára pirítjuk.

A szalonna zsírjára tesszük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Alacsony lángon üvegesre pároljuk őket. Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik.

Hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a sűrített paradicsomot és a fehérbort. A húsra még 1-2 dl vizet öntünk, hogy ne maradjon száraz, majd lefedjük, és alacsony lángon puhára főzzük (kb. 40-50 perc).

Ha a főzés közben a folyadék elpárologna, szükség szerint pótoljuk kevés vízzel, hogy a hús ne égjen le. Amikor a hús teljesen megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott zellerlevelet, és további 1 percig együtt forraljuk.

Tálalás:

Az erdélyi sertéstokányt melegen kínáljuk. Köretként tálalhatunk hozzá rizst, puliszkát vagy friss kenyeret, ízlés szerint.

https://receptneked.wps.hu/sertes/erdelyi-sertestokany/