Előkészítés
A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy hosszú, éles késsel vágásokat ejtünk rajta: először középen egy mélyebb bemetszést, majd két továbbit úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
Az olajhoz keverjük a sót, borsot és a fokhagymakrémet (vagy a zúzott fokhagymát). Ezzel a páccal alaposan bedörzsöljük a karajt kívül és a vágások belsejében is. A kolbászt felkarikázzuk, és a karaj bemetszéseibe illesztjük.
A húst konyhai zsineggel szorosan átkötjük.
Sütés
Egy magasabb falú jénait kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd ráhelyezzük a karajt. Meglocsoljuk a maradék páclével, és lefedve, kb. 1 dl vízzel felöntve, 220 fokos hőlégkeveréses sütőben puhítjuk.
Amikor a hús megpuhult, levesszük a jénai tetejét, és további 30 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon. Sütés közben időnként locsoljuk meg a szaftjával.
Tálalás
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük le a zsineget. Éles késsel szeleteljük, és krumplipürével kínáljuk.
Tipp
A kolbász helyett sonkát vagy sajtot is tölthetünk a karaj vágataiba. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a páchoz tehetünk kevés csípős paprikát vagy mustárt is.