Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fésűs karaj recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db hosszúkaraj
  • 10 cm füstölt szárazkolbász
  • só
  • bors
  • 2 kávéskanál fokhagymakrém (vagy 3 gerezd fokhagyma )
  • 1 dl olaj
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna

Elkészítése

Előkészítés

A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy hosszú, éles késsel vágásokat ejtünk rajta: először középen egy mélyebb bemetszést, majd két továbbit úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.

Az olajhoz keverjük a sót, borsot és a fokhagymakrémet (vagy a zúzott fokhagymát). Ezzel a páccal alaposan bedörzsöljük a karajt kívül és a vágások belsejében is. A kolbászt felkarikázzuk, és a karaj bemetszéseibe illesztjük.

A húst konyhai zsineggel szorosan átkötjük.

Sütés

Egy magasabb falú jénait kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd ráhelyezzük a karajt. Meglocsoljuk a maradék páclével, és lefedve, kb. 1 dl vízzel felöntve, 220 fokos hőlégkeveréses sütőben puhítjuk.

Amikor a hús megpuhult, levesszük a jénai tetejét, és további 30 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon. Sütés közben időnként locsoljuk meg a szaftjával.

Tálalás

Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük le a zsineget. Éles késsel szeleteljük, és krumplipürével kínáljuk.

Tipp

A kolbász helyett sonkát vagy sajtot is tölthetünk a karaj vágataiba. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a páchoz tehetünk kevés csípős paprikát vagy mustárt is.

https://receptneked.wps.hu/sertes/fesus-karaj/