Elkészítése
A sertéskarajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk sóval, borssal és egy kevés delikáttal. A szeleteket tepsibe fektetjük, ráreszeljük a fokhagymát, kevés olajjal meglocsoljuk, és egy kevés vizet is öntünk alá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ezután a húsokat megfordítjuk, és további 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk. Fokozatosan felöntjük tejjel, és addig keverjük, amíg mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben enyhén megpároljuk. Amikor a hús már kellően puha, a karfiolrózsákat a szeletek tetejére tesszük, majd leöntjük a besamel mártással. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe annyi időre, amíg a sajt és a mártás szépen megpirul.
Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Tipp
Ha még karakteresebb ízt szeretnénk, a besamel mártásba keverhetünk egy csipet szerecsendiót. A tetejére a trappista sajt mellett parmezánt is szórhatunk, hogy még ropogósabb és ízesebb legyen a kérge.
