Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fokhagymás Dubarry szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg karaj (8-10 szelet)
  • 1 kis fej karfiol
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só
  • bors
  • ételízesítő
  • olaj
  • vaj
  • liszt
  • tej
  • reszelt sajt
  • 1 kg burgonya

Elkészítése

A sertéskarajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk sóval, borssal és egy kevés delikáttal. A szeleteket tepsibe fektetjük, ráreszeljük a fokhagymát, kevés olajjal meglocsoljuk, és egy kevés vizet is öntünk alá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ezután a húsokat megfordítjuk, és további 15 percig sütjük.

Közben elkészítjük a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk. Fokozatosan felöntjük tejjel, és addig keverjük, amíg mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben enyhén megpároljuk. Amikor a hús már kellően puha, a karfiolrózsákat a szeletek tetejére tesszük, majd leöntjük a besamel mártással. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe annyi időre, amíg a sajt és a mártás szépen megpirul.

Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Tipp

Ha még karakteresebb ízt szeretnénk, a besamel mártásba keverhetünk egy csipet szerecsendiót. A tetejére a trappista sajt mellett parmezánt is szórhatunk, hogy még ropogósabb és ízesebb legyen a kérge.

https://receptneked.wps.hu/sertes/fokhagymas-dubarry-szelet/