Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Főtt csülök öntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 db első csülök
  • só
  • ételízesítő
  • bors
  • majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • 4 darab babérlevél

Öntethez

  • 1 nagy pohár tejföl (375 g)
  • só
  • őrölt pirospaprika
  • kb. 1 dl víz
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve)

Elkészítése

A csülköt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és hozzáadjuk a sót, ételízesítőt, borsot, majoránnát, pirospaprikát és babérlevelet. Közepes lángon addig főzzük, amíg a hús könnyedén le nem válik a csontról.

Amíg a csülök fő, elkészítjük az öntetet. A tejfölt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, sót, pirospaprikát, majd kevés vizet öntünk hozzá, hogy folyékonyabb állagú legyen. Alaposan elkeverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Amikor a csülök megfőtt, leszűrjük, és eltávolítjuk a csontot. A húst egy tűzálló tálba helyezzük, megszórjuk pirospaprikával, és kevés olajat öntünk alá. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt enyhén megpirítjuk. (A sütést el is hagyhatjuk, ha inkább csak főtt csülköt szeretnénk.)

Tálaláskor a csülök mellé kínáljuk a hűtött tejfölös öntetet. Köretként burgonyát, például főtt vagy sült krumplit készíthetünk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/sertes/fott-csulok-ontettel/