Elkészítése
A francia csülköt bő vízben feltesszük főni, ízesítjük sóval, egész borssal, vöröshagymával, TV paprikával, fokhagymával és paradicsommal. Amikor a csülök háromnegyedig megfőtt, kivesszük a főzőléből, és még forrón eltávolítjuk belőle a csontokat úgy, hogy a csülök egyben maradjon. Ezután a csülköt készre és ropogósra sütjük a sütőben.
Amíg sül a csülök, elkészítjük hozzá a mártást. Egy edényben forrósítunk olajat, majd hozzáadjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk (rántást készítünk). Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a piros paprikakeveréket (csípős és csemege), majd a hideg alaplé felét, és csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és addig melegítjük, míg be nem sűrűsödik (a sűrű főzőtejszín állagára kell hasonlítania). Ha túl sűrű, alaplével hígítjuk. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal. Amikor a mártás felforrt, levesszük a tűzhelyről és pihenni hagyjuk.
A főzőtejszínt vagy tejfölt összekeverjük a mustárral, ízlés szerint csomómentesre, majd a mártáshoz adjuk, hogy krémesebb legyen.
Ajánlott köretek:
- Párolt rizs
- Hagymás tört burgonya

