Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házikolbász gyulai módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 10 kg darált sertéshús (60% színhús, 40%szalonna)
  • 220 g őrölt piros paprika (a csípőssel együtt)
  • 220 g só (nem a vákuumozott finomított)
  • 10 g őrölt fekete bors (lehet kicsivel több is, ízlés szerint)
  • 10 g egész kömény
  • 2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva)


Elkészítése:

A gyulai kolbász receptje titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékünkön, a Viharsarokban készítjük. Ez a környék, mondhatni a kolbász hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általam megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő!

A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük, vékony sertésbélbe töltjük.

A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az össz mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprikaaránya változik.

 

https://receptneked.wps.hu/sertes/hazikolbasz-gyulai-modra/