Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsvéti cipóban sült csülök recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt hátsó csülök
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • víz


Elkészítése:

A csülköt lábasba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Forróstól számítva min. 3 órán át főzzük. Akkor jó, ha a csontot könnyedén ki tudjuk húzni belőle. A húst kettévágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

A rozslisztből, az élesztő 1/3-ából és kevés langyos vízből kovászt készítünk. A többi hozzávalót elkeverjük, a felfutott kovászt is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk a tésztát annyi vízzel, hogy egy puha, rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 2 részre elosztjuk és akkorára nyújtjuk mindkét tésztát, hogy a fél csülök beleférjen. Belecsomagoljuk és illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Langyos vízzel lekenjük a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre, majd csökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra és kb. 30 percet sütjük.

Újra megkenjük langyos vízzel, és kihűlés után szeleteljük. Főtt tojással és tormával tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/husveti-cipoban-sult-csulok/