Elkészítése
A dagadót alaposan megmossuk, majd papírtörlővel teljesen szárazra töröljük. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és pörköltet készítünk belőlük, hozzáadva az egyik csomag finomra aprított petrezselymet. Vizet nem adunk hozzá, mert a gomba elegendő levet enged. Közben tejbe áztatjuk a zsemléket, és keményre főzzük a tojásokat.
Egy nagyobb tálba tesszük az elkészült gombapörköltet, hozzáadjuk a tejből kinyomkodott zsemléket, az apróra vágott főtt tojásokat, a másik csomag aprított petrezselymet, a reszelt fokhagymát, és ízlés szerint sóval, borssal, valamint a római köménnyel fűszerezzük. A masszát kézzel alaposan összenyomkodjuk, vagy merülő mixerrel egyneművé dolgozzuk. A végén hozzáadjuk a nyers tojást, amely segít, hogy a töltelék sütés közben összeálljon.
A dagadót kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és sült hús fűszerkeverékkel. A zsebes részt megtöltjük a töltelékkel, majd a nyílást hústűkkel vagy vastag cérnával gondosan lezárjuk.
Egy tepsibe helyezzük a megtöltött húst, és bőségesen bekenjük a páchoz használt olajjal elkevert fűszerkeverékkel. A tepsi aljára kevés vizet öntünk, a hús mellé rozmaringágakat helyezünk. Ha van rá lehetőség, ezt a lépést előző este végezzük el, hogy a hús egy éjszaka alatt magába szívja a fűszerek ízét.
Másnap a tepsit lefedjük, és a dagadót előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 1,5-2 órán át sütjük, amíg a hús megpuhul. Az utolsó 20-30 percben levesszük a fedőt, hogy a hús teteje szép aranybarnára süljön. Sütés közben a hús saját szaftjával időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki.
A kész dagadót szeletelve tálaljuk, köretként párolt rizs, krumplipüré vagy friss saláta kínálható mellé. Jó étvágyat!
