Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • só
  • bors
  • 1 darab babérlevél
  • egész köménymag
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 fej vöröshagyma

A gőzgombóchoz

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só

A sült húshoz

  • 1,5 kg oldalas
  • só
  • bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika

A sütéshez

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 dl víz

Elkészítése

Gőzgombóc:

Először az élesztőt a cukorral kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a zsírt, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 13 darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőlük.

Egy nagyobb edény aljára káposztát terítünk és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Figyeljünk arra, hogy a gombócok meg fognak dagadni. A gombócokra is szórunk egy kis káposztát, hogy megvédjük őket a lecsöpögő gőztől.

Fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig gőzöljük.

A fedőt eltávolítva a gombócokat egy tálra szedjük, majd folytatjuk az eljárást a maradék gombócokkal, amíg mind el nem készülnek. Ez egy rendkívül különleges és nagyon finom étel, amely friss káposztával is elkészíthető.

Káposzta elkészítse:

A szalonnát apróra vágjuk. A káposztát enyhén megmossuk.

A vöröshagymát apróra vágjuk és felforrósított olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót, a pirospaprikát kivéve.

1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát pirospaprikával megszórjuk és összekeverjük.

Oldalasok elkészítése:

A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk és megmossuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Egy tepsit zsírral kikenünk, ráöntjük a vizet és az oldalasokat ráhelyezzük, majd zúzott fokhagymával megszórjuk.

Alufóliával lefedjük és 230 fokra előmelegített sütőben 80 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirospaprikával megszórjuk, saját levével meglocsoljuk és további 10-15 percig sütjük vagy amíg szép pirosra nem sül.

https://receptneked.wps.hu/sertes/kaposztaagyon-fott-gozgomboc-sult-oldalassal/