Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Könnyű sertésborda mustármártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 db csontos sertésborda
  • 4 gerezd fokhagyma (pucolatlanul, megmosva)
  • 1 csokor rozmaring vagy kakukkfű (ha mindkettőt használunk, akkor néhány szál mindkettőből)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj

A mártáshoz

  • 100 ml száraz fehérbor
  • 100 ml tejszín
  • 200 ml csirke vagy zöldség alaplé
  • 1 evőkanál friss, apróra vágott tárkony
  • 1 evőkanál magvas, dijoni mustár
  • 1 fej salottahagyma apróra vágva

Elkészítése

Tisztítsuk meg a sertésborda csontjait. Fűszerezzük meg sóval és borssal.

Melegítsünk fel egy serpenyőt. Öntsük bele az olajat és helyezzük bele a sertés szeleteket. Pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig.

Lapítsuk össze a fokhagymát egy késsel kicsit és tegyük a serpenyőbe a vajjal és a friss fűszernövényekkel együtt. Vegyünk elő egy evőkanalat és kezdjük el locsolni a barna vajat a húsra. Pirítsuk a húst még oldalanként 1,5-1,5 percig.

Helyezzük a sertés szeleteket egy mély tányérba és öntsük rá a fokhagymás vajat.

Tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre és tegyük bele a felaprított hagymát. Kapcsoljuk közepes hőmérsékletre és pirítsuk a hagymát, amíg megpuhul és halvány aranyszínű nem lesz. Öntsük rá a bort és forraljuk, amíg a bor szinte el nem tűnik. Adjuk hozzá az alaplevet és ízesítsük sóval, borssal.

Adjuk hozzá a mustárt és tegyük vissza a sertésszeleteket a serpenyőbe. Főzzük, amíg a sertéshús el nem éri a 60 °C-ot.

Öntsük bele a tejszínt és adjuk hozzá a tárkonyt, majd főzzük lassű tűzön további 2-3 percig. Ne forraljuk, különben a mártás kicsapódik. A sertés elkészült, ha 63-65 fokos és addigra a szósz is besűrűsödik.

Tálaljuk tésztával, rizzsel vagy zöldségekkel. Tökéletes lesz bármelyikkel!

https://receptneked.wps.hu/sertes/konnyu-sertesborda-mustarmartassal/