Elkészítése
A 2 kg tisztított, félbevágott körmöt átnézzük, ha szükséges megtisztítjuk, majd alaposan megmossuk. A 2 nagy fej hagymát felkockázzuk, a 4-5 gerezd fokhagymát összenyomjuk. Egy lábasban kevés étolajat (vagy zsírt, ha azt jobban kedveljük) forrósítunk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, majd aranybarnára pirítjuk.
Amíg a hagyma készül, feldaraboljuk a 2 tv paprikát és a 2 paradicsomot (ha szeretnénk, a paradicsom és paprika helyett fél üveg lecsót is használhatunk). A megpirított hagymát félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk 1 evőkanál pirospaprikával, majd egy kevés vízzel felöntjük, hogy a paprika ne égjen meg. Ezután hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, enyhén megsózzuk, és összefőzzük, amíg a lecsós alap zsírjára sül.
Ekkor beletesszük a körömdarabokat, alaposan átforgatjuk, és pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük 3 dl vörösborral, majd ha szükséges, annyi vízzel, hogy a körmök kényelmesen meg tudjanak főni. Megszórjuk 1 teáskanál őrölt borssal, után sózzuk ízlés szerint, majd lefedve lassan főzzük.
A körömpörkölt akkor kész, ha a leve besűrűsödik, ragacsossá válik, és a hús szinte magától lefordul a csontokról, amikor villával megemeljük.
Tipp
A körömpörköltet kínálhatjuk friss, puha kenyérrel, amelybe mártogathatjuk a sűrű szaftot, de főtt krumplival is remekül illik hozzá. Ha pikánsabb ízt szeretnénk, használjunk egy fél csípős paprikát a főzés során, vagy szórjunk bele egy kevés erős paprikát a végén.
