Elkészítése
A csülköt alaposan megmossuk, majd konyhai papírral megszárítjuk. Nagy szemű sóval minden oldalát bedörzsöljük. Az újhagymát, a fokhagymát és a répát megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk (vagy akár egészben is hagyhatjuk).
Egy tepsit kevés zsiradékkal kikenünk, majd belehelyezzük a zöldségeket és a rozmaringágakat. A zöldségágy tetejére fektetjük a csülköt, és minden oldalát alaposan bekenjük dijoni mustárral. Önthetünk alá kevés vizet, hogy ne száradjon ki.
Előmelegített sütőben kezdjük sütni: először magas hőfokon 15 percig, majd közepes hőfokon folytatjuk körülbelül 1,5 órán át. A sütést mindig lefedve végezzük, hogy a hús szaftos maradjon. Az utolsó 10 percben a fóliát levesszük, és a húst pirítjuk, hogy szép színt kapjon.
Tálalhatjuk rizzsel vagy friss retek–uborka salátával.
Tipp
Ha különlegesebb ízt szeretnénk, készíthetünk öntetet tökmagolajból, mustárból, juharszirupból, sóból és borsból. Ezzel a sült hús tetejét meglocsolva új ízvilágot adhatunk a fogásnak.
