Elkészítése
Előkészítés
A dagadót megtisztítjuk, hosszában felszúrjuk, majd minden oldalát besózzuk. A paradicsompürét összekeverjük a mézzel és a kakukkfűvel, majd ecsettel alaposan átkenjük vele a húst. Ezt akár előző este is elvégezhetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Töltelék elkészítése
A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk a felaprított cukkínivel együtt. Amikor a cukkini megpuhult, a felesleges olajat félretesszük. A kihűlt zöldséges alaphoz hozzákeverjük a vízbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojásokat, a fűszereket és az apróra vágott zöldfűszereket. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható, sűrű tölteléket kapjunk.
Hús betöltése és sütés
A dagadó nyílását kitágítjuk, és a tölteléket kanállal beletöltjük. A tetejére felszeletelt paprikát teszünk, majd meglocsoljuk a félretett olajjal. Kevés vízzel felöntjük, és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 2–2,5 óráig sütjük, a hús vastagságától függően. A sütés vége felé reszelt sajttal megszórhatjuk, vagy sajtdarabokat tehetünk rá.
Tálalás
A dagadót pihentetés után szeleteljük, így szebben vágható. Burgonyapürével, sült vagy pirított burgonyával, rizzsel vagy majonézes salátákkal kínáljuk.
Tipp
A töltelékbe tehetünk apróra vágott gombát vagy reszelt sárgarépát is, így még gazdagabb ízt kapunk. A paradicsomos mázat feldobhatjuk egy kevés chilivel, ha pikánsabbra vágyunk. Másnap hidegen is szépen szeletelhető, így hidegtálakhoz is remek választás.
