Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott kelkáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 fej kelkáposzta (kb 1,5 kg)
  • 50 dkg darált sovány sertéshús
  • 1,5 dl basmati rizs (vagy barna)
  • 3,5 dl 12 %-os tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet paprika
  • 4 db koktél paradicsom
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • kapor
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • chili paprika
  • petrezselyemzöld
  • diónyi vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely

Elkészítése

A káposzta torzsáját, illetve a durva ereket kivágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük.

Közben a rizst dupla mennyiségű vízzel (3 dl) fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük. A főzőlébe teszünk két csipetnyi sót.

A hagymát apróra vágjuk, a paprikát kisebb szeletekre.

Egy serpenyőben olajat hevítünk beletesszük a hagymát, a paprikát (én szoktam egy csipet sót is tenni a hagymára), megdinszteljük és rátesszük a húst. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, friss kaporral, egy púpozott teáskanál pirospaprikával, ízlés szerint chili paprikával, hozzáadjuk a szeletekre vágott koktél paradicsomot, egy gerezd zúzott fokhagymát, majd együtt pároljuk amíg a saját levét elfövi, utána összekeverjük az előfőzött rizzsel és zabpehellyel.

Egy tepsit kivajazunk, majd az aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizses húst, majd a káposzta másik felével beborítjuk.

A tetejére kenjük a tejfölt és 180 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük, ameddig a teteje enyhén megpirul. Sütési ideje légkeveréses fokozaton, alsó rácson kb 35 perc.

Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/rakott-kelkaposzta-11/