7 tojást keményre főzünk, majd kihűtjük és a héját leszedjük, végül félretesszük.
A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselyemzöldet (én most kihagytam), a maradék tojásokat. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Itt megjegyzem, a fűszerezés egyénenként ízlés dolga, bármivel lehet ízesíteni.
Egy doboz vagy toas kenéyr sütőformát kikenünk zsiradékkal és végigrakjuk a bacon szeletekkel. Alulra elterítjük a hús 1/3-át, kb 1,5 cm vastagságban elosztjuk és a kezünkkel kissé lenyomkodjuk. Erre jönnek a főtt tojások, majd azokat szintén befedjük a hús újabb 1/3-ával. Erre a rétegre tesszük a füstölt sajtból vágott csíkokkal betöltött, felezett kápia paprikákat és a tetejére kerül a fűszeres hús maradéka. Szépen elsimítjuk, ráhajtjuk a szalonna végeit, majd még a tetejére hosszában is teszünk pár szeletet.
Legvégül, hogy a bacon a hő hatására ne ugorjon és tekeredjen össze, egy kötöző madzaggal 6-8 helyen áthurkoljuk az egész, sütésre előkészített stefániát.
Egy nagyobb tepsibe tesszük és 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából másfél óra alatt megsütjük vagy amíg meg nem pirul a teteje.
Ezután 2 nagyobb fémspatula segítségével alányúlunk és átfordítjuk a vagdaltat a tepsire, levesszük róla a sütőformát, elvagdossuk és kihúzzuk a madzagot, majd további 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sülésnél keletkezett szaftot alatta lehet hagyni, az a kis füstös íz, amit a bacon produkál, csak javítja az ízkombinációt! Miután elkészült, mindenképp pihentetni kell 8-10 percet és csak azután tesszük szervírozó tálcára.
Jó étvágyat kívánok!