Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sertés kocsonya recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertés köröm
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 5 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 1 marék szemes bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 4 tojás

Elkészítése

Előkészítés:

A körmöket kisebb darabokra vágjuk, a füstölt tarját nagyobb kockára daraboljuk. A hagymák külső héját eltávolítjuk, majd a húsokat és a zöldségeket alaposan megmossuk.

Főzés:

Egy nagy fazékba tesszük a húsokat, a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Hideg vízzel felengedjük, majd megsózzuk és borsozzuk. A sóval óvatosan bánunk, mert a füstölt hús is sós lehet.

Lassú tűzön főzzük, közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről. A kocsonya főzési ideje általában 3-4 óra.

Tojás:

Amíg a kocsonya fő, a tojásokat keményre főzzük. Hideg vízben lehűtjük, majd megpucoljuk és felszeleteljük.

Összeállítás

Ha a köröm és a tarja teljesen megfőtt, az egészet leszűrjük. A húsokat és a tojásszeleteket kisebb tálkákba vagy mélyebb edényekbe tesszük, majd ráöntjük a leszűrt, fűszeres levet.

A kocsonyát hideg helyen vagy hűtőben hagyjuk dermedni.

Tálalás:

A megdermedt kocsonyát megszórjuk borssal és pirospaprikával. Ízlés szerint ecettel is ízesíthetjük, és friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

A kocsonya különösen ízletes lesz, ha néhány szelet sárgarépát és zellert is főzünk bele. Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, tálalás előtt friss erős paprikát vagy egy kevés csípős paprikakrémet is kínálhatunk mellé.

https://receptneked.wps.hu/sertes/sertes-kocsonya/