Előkészítés:
A körmöket kisebb darabokra vágjuk, a füstölt tarját nagyobb kockára daraboljuk. A hagymák külső héját eltávolítjuk, majd a húsokat és a zöldségeket alaposan megmossuk.
Főzés:
Egy nagy fazékba tesszük a húsokat, a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Hideg vízzel felengedjük, majd megsózzuk és borsozzuk. A sóval óvatosan bánunk, mert a füstölt hús is sós lehet.
Lassú tűzön főzzük, közben a keletkező habot leszedjük a tetejéről. A kocsonya főzési ideje általában 3-4 óra.
Tojás:
Amíg a kocsonya fő, a tojásokat keményre főzzük. Hideg vízben lehűtjük, majd megpucoljuk és felszeleteljük.
Összeállítás
Ha a köröm és a tarja teljesen megfőtt, az egészet leszűrjük. A húsokat és a tojásszeleteket kisebb tálkákba vagy mélyebb edényekbe tesszük, majd ráöntjük a leszűrt, fűszeres levet.
A kocsonyát hideg helyen vagy hűtőben hagyjuk dermedni.
Tálalás:
A megdermedt kocsonyát megszórjuk borssal és pirospaprikával. Ízlés szerint ecettel is ízesíthetjük, és friss kenyérrel kínáljuk.
Tipp:
A kocsonya különösen ízletes lesz, ha néhány szelet sárgarépát és zellert is főzünk bele. Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, tálalás előtt friss erős paprikát vagy egy kevés csípős paprikakrémet is kínálhatunk mellé.