Töltelék:
A bacont 180 fokos sütőben kb 5 perc alatt ropogósra sütjük, majd kihűlés után összetörjük. Az olívabogyót turmixoljuk és keverjük el a baconmorzsával, a zsemlemorzsával és a tojással.
Hús:
A szűzpecsenyét vágjuk négy egyforma darabra. Sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben minden oldalára süssünk kérget. Vegyük le a tűzről,és az aljuk kivételével kenjük be az olívás-baconos pasztával, hogy a tészta ne ázzon el.
Tészta és összeállítás:
A langyos vízbe beletesszük a kristálycukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük az élesztős vizet, megsózzuk, belekeverjük az olajat és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 30 percig kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, majd négy cipóra osztjuk. Az egyik tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a közepébe beletekerünk egy bepácolt szűzpecsenyét. A többi tésztát is így készítjük el, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. A kész kenyérbatyukat vizes ecsettel átkenjük, hogy fényes legyen a tetejük.
Köret:
A répát tisztítsuk meg, vágjuk hosszában félbe. Forgassuk össze az olvasztott vajjal és a barnacukorral, majd sütőpapíros tepsiben, a vágott felükkel lefelé, 200 fokon kb10 percig süssük.
Tálalás:
A kenyértésztában sült szűzpecsenyét a karamellizált répával kínáljuk még melegen.
Tipp:
A kenyértésztába keverhetünk friss rozmaringot vagy kakukkfüvet is, hogy még fűszeresebb legyen. A köretet feldobhatjuk egy kevés pirított dióval vagy mandulával, mindkettő jól illik a répához.