Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szalontüdő petrezselymes galuskával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tüdőhöz

  • 50 dkg sertéstüdő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 darab babérlevél
  • só
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 10 dkg zeller
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 150 g tejföl

Galuskához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése

A zöldségeket megtisztítjuk és a répát, fehérrépát, zellert feldaraboljuk.

A tüdőt egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd adunk hozzá sót ízlés szerint, beletesszük a babérlevelet, egy fej hagymát, a fokhagymát és forrástól számítva 1 órán át főzzük.

Ha megfőtt, akkor a tüdőt kiszedjük és hideg vízzel leöblítjük. A hörgőket kivágjuk, felcsíkozzuk. A főzővízből kb 1,5-2 dl-t kiveszünk.

A tüdőhöz adjuk a zöldségeket, ráöntjük a főzőlevet és az egészet puhára főzzük.

Amikor minden megpuhul, akkor a zöldségeket kivesszük és összeturmixoljuk, majd ráöntjük a tűdőre.

Az olajon világosra pirítjuk a másik fej hagymát, amit apróra vágtunk, majd rászórjuk a lisztet és világosra pirítjuk az egészet. Felöntjük 0,5-1 dl főzőlével abból, amit félretettünk és jól elkeverjük. A tüdőhöz adjuk, majd beletesszük a mustárt és összeforraljuk.

A tejfölt elkeverjük a maradék félretett főzőlével, majd azt is tüdőhöz öntjük és újra forraljuk az egészet.

A galuskához a tojásokat elkeverjük a a liszttel és a apróra vágott petrezselyemzölddel.

Kanállal szaggatva, sós-forró vízben kifőzzük, majd leöblítjük és lecsepegtetjük.

https://receptneked.wps.hu/sertes/szalontudo-petrezselymes-galuskaval/